Valmiit kosteikot • Lahnajärvi, Kangasala
Lahnajärvi, Kangasala
Katso videolta tunnelmia kosteikon kunnostusten jälkeen:
Lähtökohdat
Lahnajärvi on pieni, noin kahden hehtaari järvi Sahalahdella Kangasalla. Lahnajärvi tulvii ajoittain keväällä ja ympäröivien peltojen viljely onkin kärsinyt märkyydestä. Järvi on rannoiltaan umpeenkasvanut ja sen arvo vesilinnustolle ja virkistyskäytölle on heikentynyt huomattavasti.
Vuonna 2005 toteutetussa luontoselvityksessä Lahnajärvi luokiteltiin paikallisesti arvokkaaksi järveksi runsaan vesilinnuston vuoksi, ja näitä vesilinnustoarvoja pyrittiin palauttamaan Lahnajärvelle toteutettujen toimenpiteiden avulla.
Lahnajärven kunnostuksen tavoitteina on edistää alueen luonnon monimuotoisuutta, kehittää kohteesta monipuolinen luonnonhoidon mallialue ja merkittävä vesilintujen suosima pesimä- ja poikue-elinympäristö, tehostaa vesiensuojelua kiintoainetta ja ravinteita pidättämällä ja lisätä maiseman moni-ilmeisyyttä. Kosteikosta hyötyvät vesilintujen lisäksi monet muut eliölajit.
Toteutus
Elinympäristötyöt aloitettiin melko laajoilla puustonpoistoilla. Ennen lähes ummessa olleet ranta-alueet muuttuivat avoimiksi.
Varsinaiset rakennustyöt suoritettiin syys-lokakuussa 2022. Lahnajärven laskuojaan asennettiin säätöpato, jonka avulla kevättulvan aikaista vedenpinnan tasoa voidaan viivyttää ja siten parantaa järven arvoa vesilintujen poikue-elinympäristönä. Keskikesällä vedenpinta lasketaan normaaliin tasoon.
Kuivatushaitoista kärsivien ympäröivien peltojen alavimpia pellonosia korotettiin kaivamalla täyttömaata järven vesijätöltä pellon ja vesialueen välistä. Kaivualueet muotoiltiin maisemaan sopiviksi, jolloin syntyi lisää avovesialueita. Näillä toimenpiteillä saavutettiin yhteensä noin 5 hehtaarin elinympäristö luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.
Lisäksi Lahnajärvelle rakennettiin paikallisen metsästysseuran talkoilla keinotekoisia pesimäsaarekkeita, joista yhdelle asennettiin kamera kuvaamaan tulevaa pesintäkuhinaa.
Keväällä 2023 pidätettiin kevättulvan tasoa ensimmäistä kertaa. Pellonnoston reuna-alueet ja nostetut pellot kylvettiin ja kosteikon jatkuva hoito aloitettiin.
Lue lisää: Lahnajärven toimenpidesuunnitelma (PDF) ja Lahnajärven kosteikon esittely (PDF)
Suunnittelu ja työmaaohjaus: Elina Sorvali, Suomen riistakeskus
Kaivinkonetyöt: Juha-Pekka Perälä