Kosteikkosuunnittelun taso riippuu kohteen laajuudesta, maanomistusoloista, tiedossa olevista rajoitteista, hankkeen rahoituksesta ja ELY-keskusten vaatimuksista.
Jos kosteikkohankkeelle haetaan julkista rahoitusta, tulee rahoittajan vaatimukset kosteikkosuunnitelman tason ja kosteikolta edellytettyjen ominaisuuksien suhteen selvittää huolellisesti etukäteen.
Yksinkertaisella suunnittelulla pärjää, kun
- kohde ja vaikutukset ovat omilla mailla
- hanke voidaan toteuttaa lausuntomenettelyllä ilman vesilain mukaista lupaa
- suunnittelualueeseen ei kohdistu maankäytöstä tai yhdyskuntatekniikasta johtuvia erityisrajoitteita tai vaatimuksia
- kosteikkokohteessa tai sen lähiympäristössä ei ole vesistöä, luonnontilaista uomaa, arvokasta elinympäristöä tai muita luontoarvoja, kaava-aluetta, ympäristösopimusta tai muuta rajoitetta
- hanke toteutetaan omalla rahoituksella
Tarkempaa suunnittelua vaaditaan, jos
- kosteikko perustetaan usean omistajan maille
- kosteikon perustaminen edellyttää vesilain mukaista lupaa
- suunnittelualueeseen kohdistuu maankäytöstä tai yhdyskuntatekniikasta johtuvia erityisrajoitteita tai vaatimuksia
- kohde rajautuu arvokkaisiin vesistö- tai luontokohteisiin
- kosteikon perustamiseen saadaan ulkopuolista rahoitusta (esim. Ei-tuotannollisten investointien korvaus, Leader, Kemera -luonnonhoitohanke).
Kosteikkosuunnitelman voi tehdä itse tai hankkia palveluna ulkopuolelta, riippuen suunnittelutason vaatimuksista ja omista mahdollisuuksista.
- Vaativilla kohteilla kannattaa hyödyntää ammattitaitoista kosteikkosuunnittelijaa, jolla on tarvittava näkemys alueen mahdollisuuksista ja rajoitteista kosteikon perustamisen näkökulmasta.
- Lähes kaikilla maanrakennusurakoitsijoilla on käytössä vaaituskalusto. Pyydä esimerkiksi tuttua kaivinkonekuljettajaa yksinkertaiselle kohteelle tekemään tarvittavat maaston vaaitusmittaukset ja arvioimaan hankkeen toteutuskelpoisuutta. Kosteikkorakentamiseen perehtyneillä konekuskeilla on usein hyvä näkemys töiden käytännön toteutuksesta.
- Omille mailla ja selväpiirteisiin maastonkohtiin kosteikkoa perustettaessa tulvavesi voi toimia hyvänä ja jopa riittävänä vaaitusapuna.