Vähä-Komu

Vähä-Komun kosteikko on kuivattu lampi, josta on viime vuosisadalla kaivettu piimaata rakennuslevyteollisuuden tarpeisiin.

Alkuvuodesta 2012 vahvistettiin alueen ympärillä olevia vanhoja penkereitä ja rakennettiin vedenpinnan vakiinnuttavat pohjapadot.

Vähä-Komun kosteikon infotaulu

Vähä-Komun kosteikkosuunnitelma

[slideshare id=16151950&doc=pyhjrvenvh-komunkosteikko-130124025651-phpapp02]

Vähä-Komun kosteikon rakentaminen ja kustannukset (3,6 Mt)

Vierailu- ja kulkuohjeet Vähä-Komun kosteikolle (0,2 Mt)

 

Ilmakuva Vähä-Komun kosteikosta vuodelta 2014. Kuva: Juha Heikkilä

Ilmakuva Vähä-Komun kosteikosta vuodelta 2014. Kuva: Juha Siekkinen

Vähä-Komun kosteikolle vesi ohjataan pohjakynnyksen ja Komunpuroon rakennetun pohjapadon avulla. Kosteikon suunnittelija Juha Siekkinen ylittää tulouomaa.

Vähä-Komun kosteikolle vesi ohjataan pohjakynnyksen ja Komunpuroon rakennetun pohjapadon avulla. Kosteikon suunnittelija Juha Siekkinen ylittää tulouomaa. Kuva: Mikko Alhainen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vesi poistuu kosteikolta pohjapadon kautta, jota Juha Siekkinen esittelee. Vieressä näkyy kosteikon tyhjentämisen mahdollistava munkkikaivo. Veneillä on helppo liikkua laajalla kosteikolla vesilinnustuksen aikana.

Vesi poistuu kosteikolta pohjapadon kautta, jota Juha Siekkinen esittelee. Vieressä näkyy kosteikon tyhjentämisen mahdollistava munkkikaivo. Veneillä on helppo liikkua laajalla kosteikolla vesilinnustuksen aikana. Kuva: Mikko Alhainen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vähä-Komun kosteikkomosaiikki on laajuudeltaan lähes 20 hehtaaria. Kesäkuussa 2012 kasvillisuuden seassa vilisi telkkäpoikueita, taveja ja haapanoita. Kosteikolla pesii myös mustakurkku-uikku ja keväällä siellä lepäili jouhisorsia.

Vähä-Komun kosteikkomosaiikki on laajuudeltaan lähes 20 hehtaaria. Kesäkuussa 2012 kasvillisuuden seassa vilisi telkkäpoikueita, taveja ja haapanoita. Kosteikolla pesii myös mustakurkku-uikku ja keväällä siellä lepäili jouhisorsia. Kuvassa haapanapoikue Vähä-Komulla. Kuva: Juha Siekkinen

Päivitetty 4.1.2019