Saarisuo

Saarisuo on Kotiseutukosteikko Life -hankkeen Keski-Suomen 3 mallikosteikoista ensimmäinen.

Saarisuon kosteikon infotaulu

Saarisuon kosteikko komistuu monikäyttöiseksi alueeksi. Jaana Räihälä. Keskisuomalainen 15.5.2013. Julkaisu Sanomalehti Keskisuomalaisen luvalla.

Saarisuo, Heikkilä 2014 2

 

Ilmakuva Saarisuon kosteikosta vuodelta 2014. Kuvat: Juha Heikkilä

Ilmakuvia Saarisuon kosteikolta vuodelta 2014. Kuvat: Juha Heikkilä


Joulukuussa 2011 pohjoisaltaan purkupisteelle on tehty altaan pohjalta nostetusta savesta patorunko. Patorungon päälle asetettiin suodatinkangas. Seuraavaksi kankaan päältä painettiin kauhalla pohjapadon vanerivahviketta. Kiveyksellä, jota asetetaan videolla, saadaan pohjapadon pinta virtausta kestäväksi. Lopuksi viimeisteltiin vahvikevaneri sahaamalla se oikealta korkeudelta loivaan V-kulmaan.


Joulukuussa 2011 mallikohteella urakoivat kokeneet ja keskenään hyvin toimivat urakoijat. Videolla tehdään pienemmän pohjoisaltaan patopengertä. Patoaines nostetaan tulevan kosteikkoaltaan sisäpuolelta.

Avara maisema ja lukuisat suojapaikat ovat monilajisen linnuston elinympäristöä Saarisuolla. Turvesoiden loppyukäyttömuotona kosteikko on mitä parhainta ympäristönhoitoa.

Avara maisema ja lukuisat suojapaikat ovat monilajisen linnuston elinympäristöä Saarisuolla. Turvesoiden loppukäyttömuotona kosteikko on mitä parhainta ympäristönhoitoa.

2013 Kesäkuun puolivälisää kurki ehti lepäilemään kosteikon matalikolla. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

2013 Kesäkuun puolivälisää kurki ehti lepäilemään kosteikon matalikolla. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Polveileva rantaviiva ja pohjan korkeudenvaihtelut ovat otollinen ympäristö vesi- ja rantalinnustolle. Saarisuon kosteikoilla on myös harvinaiset nauru- ja pikkulokkikoloniat. Tätä kautta sorsalintujen suojana on petopoliisipartiointi koko pesintäkauden ajan.

Polveileva rantaviiva ja pohjan korkeudenvaihtelut ovat otollinen ympäristö vesi- ja rantalinnustolle. Saarisuon kosteikoilla on myös harvinaiset nauru- ja pikkulokkikoloniat. Tätä kautta sorsalintujen suojana on lentävä petopoliisipartiointi koko pesintäkauden ajan. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Saarisuon kohde jakautuu kahteen erillisen kosteikkoaltaaseen. Kuvan pohjoinen allas on rauhallinen ja syrjäinen. Vieressä kaakossa on luonnontilainen lähdelampi.

Saarisuon kohde jakautuu kahteen erillisen kosteikkoaltaaseen. Kuvan pohjoinen allas on rauhallinen ja syrjäinen. Vieressä kaakossa on luonnontilainen lähdelampi. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Grillikodan seinällä oleva opaste kertoo Leader -hankkeen ohella paikan maantieteellisen sijainnin Viitasaaren ja Vesannon kuntien rajalla. Heinäsuvannon lintukohde on vain 14km päässä, linnuntietä.

Grillikodan seinällä oleva opaste kertoo Leader -hankkeen ohella paikan maantieteellisen sijainnin Viitasaaren ja Vesannon kuntien rajalla. Heinäsuvannon lintukohde on vain 14 km päässä, linnuntietä. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Metsästysoikeuden vuokraajana Teerilammen Jahtimiehet ry haki Leader -rahoitusta vierailijoiden käyntien lisäämiseksi. Viitasaaren Leader -ryhmä VIISARI ry ja VAPO rahoittivat lintutornin, grillikodan ja käymälän rakentamisen. Samalla alueelle tehtiin paikoitusalue linja-autoille.

Metsästysoikeuden vuokraajana Teerilammen Jahtimiehet ry haki Leader -rahoitusta vierailijoiden käyntien lisäämiseksi. Viitasaaren Leader -ryhmä VIISARI ry ja VAPO rahoittivat lintutornin, grillikodan ja käymälän rakentamisen. Samalla alueelle tehtiin paikoitusalue linja-autoille. Mm. koululaisryhmät ovat tervetulleita luontokohteelle! Kuva:Veli-Matti Pekkarinen

Parkkipaikalla, lintutorni vastapäätä, sijaitsevat grillikota ja erillinen käymälä ovat huolellisten ja siistien vierailijoiden käytettävissä.

Parkkipaikalla, lintutorni vastapäätä, sijaitsevat grillikota ja erillinen käymälä ovat huolellisten ja siistien vierailijoiden käytettävissä.

 

Kevättalvinen maisema lintutornista. Vielä ei maisemassa näy kuin valkoisia lintuja.

Kevättalvinen 2013 maisema lintutornista. Vielä ei maisemassa näy kuin valkoisia lintuja. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Panoraamakuvaan mahtuu yli 10 hehtaaria vesilintu- ja kahlaajaelinympäristöä. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Panoraamakuvaan keväällä 2013 mahtuu yli 10 hehtaaria vesilintu- ja kahlaajaelinympäristöä. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

saarisuo_jänis 0513

Toukokuussa 2012 mustalla turvesuon pohjalla risteilivät häähumuiset metsäjänikset. Jänikset ovatkin ottaneet suojaisen ja ravintorikkaan kosteikkoaltaan käyttöönsä niin kesällä kuin talvellakin. Myös hirvet käyvät hamuamassa penkkojen pajukkoja. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Pohjoisen altaan pohjaa muotoilun jälkeen, ennen veden nostamista. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Pohjoisen altaan pohjaa muotoilun jälkeen, ennen veden nostamista toukokuussa 2012. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Vuoden 2011 kesäkuinen turvesuon kuiva pohja ei juuri vesilintuja houkuttanut. Veden nostolla tilanne korjaantuisi. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Vuoden 2011 kesäkuinen turvesuon kuiva pohja ei juuri vesilintuja houkuttanut. Veden nostolla tilanne korjaantuisi. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Yhdessä VAPO Oy:n kanssa toteutettu Saarisuon kosteikko on tuotannosta poistunut turvealue. Syvälle kaivettu alue soveltuu hyvin kosteikoksi.

Yhdessä VAPO Oy:n kanssa toteutettu Saarisuon kosteikko on tuotannosta poistunut turvealue. Syvälle kaivettu alue soveltuu hyvin kosteikoksi. Kuva: Veli-Matti Pekkarinen

Saarisuo_0029

Kosteikkoaluuen pohjoisosassa kevään sulamisvedet haihtuivat nopeasti ja jättovät painainteiden pohjat kuiviksi. Kaivamalla ja patoamalla kohteesta sai otellisen vesilintuympäristön.

Päivitetty 8.2.2016