Lintujen ja luonnon tarkkailu

Kosteikot ovat lintuharrastajalle hienoja retkikohteita. Yksipuoliseen ja lajiköyhään peltomaisemaan perustettu kosteikko tarjoaa paitsi vaihtelua luontomaisemaan myös elinympäristön useille lajeille, joita ei ennen ole kotimaisemissa näkynyt. Kosteikolla voi päästä seuraamaan mustakurkku-uikkua pesänrakennuspuuhissa tai nuolihaukkaa sudenkorentojahdissa. Kesäöinä kaislikosta kuuluu rytikerttusen tasaisesti pulppuava säksätys.

Mustakurkku-uikku kotiseutukosteikolla. Kuva: Mikko Alhainen

Mustakurkku-uikku kotiseutukosteikolla. Kuva: Mikko Alhainen

Kotiseudulle rakennetun kosteikon arvoa lintuharrastajan silmissä lisää helppo saavutettavuus, kun enää ei tarvitsekaan ajaa naapuripitäjän lintujärvelle kosteikkolajeja nähdäkseen. Joillekin kosteikoille on rakennettu myös lintutorni tai laavu nuotiopaikkoineen virkistyskäyttäjiä palvelemaan. Kotiseudulla sijaitsevat kosteikot ovatkin hienoja kohteita koko perheen linturetkelle tai koulun teemapäivälle.

Jouhisorsia maatalouskosteikolla, joka on rakennettu kotiseutukosteikkohankkeen innoittamana. Kuva: Mikko Alhainen

Jouhisorsia maatalouskosteikolla, joka on rakennettu kotiseutukosteikkohankkeen innoittamana. Kuva: Mikko Alhainen

Vaikka rakennetut kosteikot ovat usein myös metsästyskohteita, ei lintuharrastajilla ole syytä karttaa sorsastajia, vaan kosteikolle mahtuvat kaikki virkistyskäyttäjät. Sorsanpyynnin seuraaminen ja metsästäjiin tutustuminen ovat tilaisuus oppia arvostamaan vastuullista suomalaista metsästystä ja metsästäjien mittavaa talkootyötä vesilintujen elinympäristöjen hyväksi. Metsästäjät ovat luontoa arvostavia ihmisiä, joiden ahkerointi kotiseutukosteikoilla hyödyttää valtaisaa joukkoa lintulajeja.

Mikäli haluaa käydä kosteikolla eri aikaan kuin sorsastajat, onnistuu sekin: sorsien metsästyskausi alkaa vasta elokuun loppupuolella, joten kesäkuinen yölaulajaretki ei haulikonpaukkeesta häiriinny. Kosteikkolinnusto on parhaimmillaan alku- ja keskikesällä, jolloin kosteikot ovat taatusti rauhassa metsästykseltä. Metsästyskaudellakin sorsastus painottuu Suomessa aikaan ennen iltahämärää, joten keskipäivällä ei yleensä törmää sorsastajiin elokuun lopussakaan.

 

Päivitetty 22.7.2013