Maailman kosteikkopäivä 2.2.2014

Maailman kosteikkopäivää vietetään aina 2. helmikuuta maailmanlaajuisen Ramsar-kosteikkosopimuksen allekirjoituksen vuosipäivänä. Sopimuksen tarkoituksena on turvata ja suojella kosteikkoja ja edistää niiden kestävää käyttöä. Vuonna 2014 kosteikkopäivän teemana ovat Kosteikot ja maatalous YK:n teemavuoden mukaisesti.

Pohjoismaat ja Baltian maat viettävät kosteikkopäivää maastoretkeilyjen merkeissä elokuun viimeisellä kokonaisella viikolla – sulan veden aikaan.

Ramsarissa Iranissa solmittu kosteikkosopimus on peräisin vuodelta 1971. Suomi on ratifioinut sopimuksen ensimmäisten joukossa ja samalla sitoutunut suojelemaan arvokkaita kosteikkoja. Sopimuksen on ratifioinut 159 maata. Sen tavoitteena on suojella ja käyttää järkiperäisesti kaikkia kosteikkoja paikallisten ja kansainvälisten toimijoiden kesken pitäen mielessä kestävän kehityksen tavoitteet. Ramsar-sopimuksen ratifioineet maat kehittävät ja ylläpitävät kansainvälistä kosteikkojen verkostoa, joka käsittää biologisen monimuotoisuuden suojelun kannalta tärkeitä alueita, kuten lintujen lentoreittejä.

Lue lisää: www.ramsar.org